Värmen i lägenheterna

I vår förening sköts justeringen av värmen i bostaden via ett FTX aggregat (från och tilluftssystem med värmeväxlare) tillsammans med radiatorer/element i vår bostad. Systemet är utformat så att samtliga lägenheter ska ha en jämbördig temperatur vilket innebär att en individuell temperaturhöjning inte kan göras i enskilda lägenheter. Vanligtvis strax över/under nollan upplevs temperaturen i bostaden kyligare p.g.a. de stora temperaturskillnaderna. Det ni som bostadsinnehavare kan göra är att kontrollera att inget står i vägen för radiatorerna, som en soffa eller tjocka gardiner, då det kan påverka funktionaliteten på radiatorer. Termostaten styrs av den aktuella inomhustemperaturen. Om temperaturen i lägenheten är tillräcklig (20 grader eller varmare) då kallar inte elementen till lika mycket värme. Den primära värmekällan är den uppvärmda tilluften och inte elementen. Elementen är enbart till som stöd värme för att motverka kallras från fönster.

Gällande luftning av element så är det inget vi behöver tänka på i nuläget eftersom vårt hus är väldigt nytt och inget arbete har utförts med värmesystemet. Känner man sig ändå osäker kan man föra handen längs med övre sidan av elementet. Märker man att det blir ett kraftigt hopp från varmt till kallt eller att elementet är kallt upptill men varmt nertill kan det betyda att det finns luft i systemet.

Upplever du att det är kallt i lägenheten bör du mäta temperaturen i lägenheten först (mitt i rummet, inte vid fönster eller balkongdörr) innan du felanmäler det till Skanska. Skanska kan vidta åtgärder om temperaturen är under 20 grader.

Det finns vissa riktlinjer när det kommer till inomhustemperatur eftersom vi individer uppfattar värmen/kylan olika. Folkhälsomyndigheten riktlinjer anger att det som lägst får vara 20 grader i vistelsezon. Vistelsezon inomhus definieras som 1 meter från yttervägg, 6 decimeter från innervägg, en decimeter ovan golv till två meter ovan golv. Skanskas målsättning är att ha en inomhustemperatur mellan +20-22 grader i och med dagens krav på energieffektivitet.

Se referens om hur varmt ska det vara inomhus här: 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/j...